女子、女杰、女界:《天义》与晚清女权论述 Women, Heroines, and Women’s Sphere: Tianyi and Late Qing Feminist Discourse

日期 : 2020-03-10

Wednesday Gender Seminar 周三性别座谈会
Co-presented by Gender Studies Programme, Gender Research Centre, The Chinese University of Hong Kong
香港中文大学性别研究课程与性别研究中心合办

日期: 2020年3月11日
Date: 11 Mar 2020 (Wed)
时间Time: 12:30-2:00 pm

座谈会将在网上进行,请报名以取得连结
Online seminar, please register to obtain the link

讲者:
盛之帆 (香港中文大学性别研究课程哲学硕士学生)
Speaker: SHENG Zhifan, Mphil. in Gender Studies (Subject Discipline: Chinese Language and Literature), The Chinese University of Hong Kong
主持: 黄念欣 (香港中文大学中国语言及文学系副教授)
Moderator: Prof. WONG Nim Yan, Assistant Professor in Department of Chinese Language and Literature, The Chinese University of Hong Kong

简介Abstract : 1907—1908年何震旅居日本期间,成立「女子复权会」,并创办 《天义》作为机关刊物。《天义》以宣传无政府主义与女权主义为主要内容,是研究晚清女权运动的重要资料。本论文以《天义》中的女权论述为中心,分析其历史与文化意义,共分为三个部分。第一部分「女子」阅读何震所发表的一系列倡导妇女解放和男女平权的论说文,讨论她对性别概念的理解与对性别不平等的激进批判。第二部分「女杰」探讨《天义》如何动用不同脉络的文本资源,通过报刊这一新兴的印刷媒体,将历史和当下、本土与外国的女性人物转化为女性典范。第三部分「女界」关注《天义》中女权论述发生的国际化背景,追踪相关知识、文本、信息的流动,并观察其对空间与国界的想像,展现晚清女权思想在跨国乃至全球层面的意义。

讲者简介:盛之帆是性别研究课程的哲学硕士学生,相关学系是中国语言及文学系。他的研究兴趣包括现代中国文学,性别及酷儿研究、媒体文化等。

Speaker's Biography: Sheng Zhifan is an Mphil. student in gender studies, affiliating with Department of Chinese Language and Literature. His research interests are modern Chinese literature, gender and queer studies, and media culture.

讲座语言:普通话
Language: Mandarin

报名Registration: https://bit.ly/39RJDyK